![](https://toee.pl/wp-content/uploads/2021/05/192203388_3997638373665212_2340145398173720149_n-964x1024.jpg)
W swojej kuchni każdego dnia używa ją miliony ludzi. W 2018 roku naukowcy z uniwersytetu w Furtwangen przeprowadzili badania, które wykazały, że na 1 centymetrze sześciennym gąbki do naczyń, żyły aż 54 miliardy bakterii. Znalazły się tam drobnoustroje, które żyją w ludzkich jelitach i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka, ale również te, które mogą być niebezpieczne, jak pałeczka zapalenia płuc czy gronkowiec złocisty. Łącznie wyizolowano 360 różnych gatunków bakterii.
![](https://toee.pl/wp-content/uploads/2021/05/191467527_3997638390331877_7347352562280516134_n-964x1024.jpg)
Drobnoustroje i bakterie do gąbek i zmywaków kuchennych trafiają z jedzenia, naszej skóry i tego, co unosi się w powietrzu. Specyficzna, porowata struktura gąbek oraz panująca w nich wilgoć jest idealnym środowiskiem dla rozwoju bakterii, które mogą wywoływać nieprzyjemne dolegliwości.
![](https://toee.pl/wp-content/uploads/2021/05/191339321_3997638253665224_7962022657740304275_n-967x1024.jpg)
Jak zapobiegać namnażaniu się zarazków i utrzymać higienę w kuchni? Należy pamiętać o czyszczeniu i dezynfekcji powierzchni użytkowych odpowiednimi do tego specyfikami, regularnej wymianie gąbek, ścierek i desek, a przede wszystkim szczególnie w okresie pandemii należy często i dokładnie myć ręce.
Tekst : Agnieszka Plucińska
Zdjęcia: Aleksandra Plumbom