![](https://toee.pl/wp-content/uploads/2021/03/DSC04548-768x1024.jpg)
![](https://toee.pl/wp-content/uploads/2021/03/DSC06913-1024x768.jpg)
Szczecin to miasto magnolii, platanów i… krokusów. Z roku na rok przybywa w mieście krokusowych dywanów, które tworzy głównie krokus (inaczej szafran) wiosenny (Crocus vernalis) o kwiatach liliowych do fioletowych. Rzadziej sadzony jest krokus złocisty (Crocus chrysanthus) o kwiatach żółtych czy odmiany krokusa wiosennego o białych kwiatach.
![](https://toee.pl/wp-content/uploads/2021/03/DSC06931-1024x768.jpg)
![](https://toee.pl/wp-content/uploads/2021/03/DSC06919-1024x768.jpg)
Ich kuzynem jest krokus siewny (Crocus sativus) dostarczający najdroższą i najszlachetniejszą przyprawę świata, szafran, o charakterystycznym miodowo-korzennym smaku, którą pozyskuje się z wysuszonych słupków kwiatowych o pomarańczowo-czerwonej barwie. 1 gram szafranu (uzyskany z 200 kwiatów) kosztuje ok. 50 zł, ale warto, bo już kilka nitek szafranu powoduje, że potrawa nabiera intensywnego żółtego koloru i korzennego smaku z wyraźną nutą goryczy.
![](https://toee.pl/wp-content/uploads/2021/03/DSC04539-1024x768.jpg)
![](https://toee.pl/wp-content/uploads/2021/03/DSC06925-1024x768.jpg)
![](https://toee.pl/wp-content/uploads/2021/03/szafran-806x1024.jpg)
Tekst i zdjęcia Tadeusz Leśnik