Szczecin to miasto magnolii, platanów i… krokusów. Z roku na rok przybywa w mieście krokusowych dywanów, które tworzy głównie krokus (inaczej szafran) wiosenny (Crocus vernalis) o kwiatach liliowych do fioletowych. Rzadziej sadzony jest krokus złocisty (Crocus chrysanthus) o kwiatach żółtych czy odmiany krokusa wiosennego o białych kwiatach.
Ich kuzynem jest krokus siewny (Crocus sativus) dostarczający najdroższą i najszlachetniejszą przyprawę świata, szafran, o charakterystycznym miodowo-korzennym smaku, którą pozyskuje się z wysuszonych słupków kwiatowych o pomarańczowo-czerwonej barwie. 1 gram szafranu (uzyskany z 200 kwiatów) kosztuje ok. 50 zł, ale warto, bo już kilka nitek szafranu powoduje, że potrawa nabiera intensywnego żółtego koloru i korzennego smaku z wyraźną nutą goryczy.
Tekst i zdjęcia Tadeusz Leśnik