Cechą rolnictwa Argentyny jest nastawienie na hodowlę zwierząt (użytki zielone stanowią aż 52% powierzchni kraju i drugorzędna rola produkcji roślinnej (grunty orne zajmują tylko 10 %). Nie ma tu wsi w pojęciu europejskim a tylko izolowane gospodarstwa o zróżnicowanym profilu produkcyjnym, od wielkich gospodarstw hodowlanych (estancias) po rolno-hodowlane (haciendas). W Patagonii, gdzie warunki klimatyczne ograniczają możliwości hodowli bydła (podstawą argentyńskiej kuchni jest wyśmienita wołowina), dominującym zwierzęciem hodowlanym jest owca i taką estancję, położoną nad jeziorem Roca z Andami w tle, mieliśmy okazję odwiedzić, poznając kulturę i życie gauczów (argentyńskich kowbojów).
- Wzniesienie nad jeziorem Argentino (największe jezioro Argentyny o powierzchni 1466 km 2 ).
- Owce na pastwisku, w tle jezioro Roca i góry Andy.
Tekst i zdjęcia: dr Tadeusz Leśnik