POZNAJ STORNIĘ CZYLI FLĄDERKĘ

Stornia czyli Platichthys flesus należy do rodziny flądrowatych podobnie jak gładzica, nagład, skarp (zwany też turbotem) i zimnica. Jest nazywana potocznie flądrą. Jest to ryba morska, a jej środowisko życia związane jest z dnem, stąd charakterystyczna budowa. Występuje w strefie litoralnej (przybrzeżnej), stąd można ją poławiać wędką z brzegu.

Ciało ma dostosowane do dennego trybu życia – silnie spłaszczone bocznie, nawet płetwy nie przeszkadzają w ścisłym przywieraniu do dna. Oczy znajdują się po jednej stronie głowy, najczęściej po prawej. Po stronie ocznej storna jest żółto-brązowa, po bezocznej – biaława.

Choć jest gatunkiem typowo morskim, czasem wpływa do rzek. Stąd nie dziwi jej obecność w Zalewie Szczecińskim. W szczególności wiosną i jesienią jest często odławiana przez tutejszych rybaków.

Mimo że flądra kojarzy się z obraźliwym określeniem, to wbrew pozorom jest to atrakcyjna kulinarnie ryba, szczególnie w postaci wędzonej. Jednym z dobrych przepisów jest przepis na flądrę majową (po niemiecku). Należy po sprawieniu i sfiletowaniu usmażyć rybę w tłuszczu z wędzonego boczku, obsmażonego uprzednio w maśle i podać ze skwarkami. Połączenie ryb i wędzonki jest charakterystyczne dla Hamburga.

Fotografie i tekst Wojciech Buczek