W niektórych pasiekach zebrano już pierwsze miody, a raczej odwirowano miód wielokwiatowy. Jak sama nazwa wskazuje, jest to miód wytworzony przez pszczoły z nektaru pochodzącego z kwiatów wielu gatunków roślin uprawnych, łąkowych i leśnych. Mówiąc o miodzie warto byłoby poznać tajemnice pszczół, czyli jak on powstaje?
Otóż, w chwili gdy pszczoła zbieraczka wysysa nektar z kwiatów, dostaje się do niego wydzielina produkowana przez gruczoły gardzielowe. W wolu miodowym następuje częściowe wzbogacenie surowców w enzymy i kwasy organiczne oraz częściowy rozkład cukrów złożonych na cukry proste.
W ulu wziątek przekazywany jest pszczołom ulowym, które stopniowo go zagęszczają, wprowadzając kilka razy do wola miodowego i przemieszczają na nasadę języczka. Wreszcie zostaje on umieszczony w komórkach plastra, gdzie następuje dalsze odparowanie, w trakcie którego zawartość wody w miodzie zmniejsza się, a sacharoza jest rozkładana do glukozy i fruktozy. Wypełnione komórki zasklepiane są przez pszczoły wieczkiem woskowym.
Fot. Wojciech Buczek i Mirosław Koroński